Як налаштувати ехолот, щоб отримати чисте зображення 2013-01-20

Як налаштувати ехолот, щоб отримати чисте зображення

 

Чистая картинка косяка крупной рыбы

 

За кілька місяців або близько того, я присвятив достатньо часу, розмовляючи з рибалками про електроніку. У результаті з'ясувалося, що більшість людей з побоюванням реагують на розмови про використання електроніки під час риболовлі.

 

Ймовірно, «з побоюванням» не зовсім відповідний термін, але все ж таки вони губляться в налаштуваннях і, зрештою, активно використовують тільки функцію вкл/викл.


Сучасні рибопошукові та навігаційні технології настільки хороші, що цілком стерпно працюють у режимі заводських установок. І все ж, ефективність приладу виявляється набагато вищою після низки змін у налаштуваннях.


Сонар по суті – це відмінний прилад для гідролокації і, як на мене, технології бічного огляду (SideScan) та нижнє сканування (DownScan), роблять його ще крутішим. У багатьох рибалок, що займаються ловом з судна, є в наявності подібний ехолот. З нього і почнемо, залишивши огляд хитрощів з налаштування бічного та нижнього сканування для окремої статті.


Ехолот посилає акустичний імпульс на дно водоймища і отримує відбитий від нього сигнал. Якщо структура дна м'яка, то імпульс у відповідь, що надходить на трансдьюсер (перетворювач), буде слабким. Але що твердіше поверхню дна чи підводного об'єкта, який виявився шляху звукового сигналу, тим сильніше його відбиток. Отримані «відповіді» інтерпретуються та виводяться на цифровий екран ехолота.


Для наочності проведіть кілька маніпуляцій у домашніх умовах. Спробуйте крикнути, уткнувшись обличчям у подушку. Звук поглинеться та чутність буде низька. А тепер пройдіть у ванну, встаньте обличчям до стіни та крикніть ще раз. Цього разу звукова луна прозвучить у рази голосніше.


По суті те, що необхідно для налаштування ехолота, це спробувати максимально захопити відбитий сигнал. Прилад повинен розпізнати чітку відповідь серед безлічі можливих перешкод, як то турбулентність по бортах судна, хвилі, щільність води, збаламучений осад, інші об'єкти, що відображають звук, що опинилися в зоні ехолокації.
Це диво, якщо ми можемо розібрати хоч щось на графічному відбитку. Вирушаючи на водойму я намагаюся прояснити картину, щоб нічого не прогаяти в процесі риболовлі, незалежно від того, на кого збираюся полювати.

При низкой чувствительности и низком значении Colorline, гораздо труднее увидеть рыбу, вашу приманку и многое другое на экране эхолота.В першу чергу, в налаштуваннях ехолота я виставляю діапазон глибин для риболовлі. Графічний скан може змінювати рівень глибини автоматично, у процесі переміщення водоймою. Але якщо я шукаю окуня на мілководді до 12 метрів і закинув снасті на глибину 8 метрів, я хочу бачити відображення дна, але також хочу, щоб фокус екрану був зосереджений у зоні риболовлі.

 

Я недовірливо ставлюся до знімку ехолокації, зробленого в автоматичному режимі. Наприклад, він може сфокусувати огляд наглибині 18 метрів, у той час як я рибалю в діапазоні до 9-ти. У такому разі я вручну виставляю рівень до 12 метрів і залізно рибалю на заданій глибині.

Далі збільшую показник чутливості ехолота. У вас, швидше за все, він знаходиться в режимі "Авто", але ви можете змінювати параметри вручну, підвищуючи або знижуючи встановлений рівень. У моїй практиці я не виявив єдиного магічного числа. Стартую з 75% та підбираю потрібний показник у процесі роботи. Підкручуючи рівень чутливості вгору і вниз я аналізую зображення скана, раптом там здасться косяк дрібної риби, окунь, покришка, або я отримаю велику кількість шумів. Після того, як буде знайдено «золоту середину», я залишаю ехолот у даному режимі на якийсь час. В інших рибних місцях або в різні пори року, мені знадобиться переналаштування чутливості.


На моєму ехолоті Lowrance HDS-8 є опція з налаштування колірної палітри (Colorline). Колірні лінії здатні багато розповісти про щільність поверхонь і структур, що відображаються на графічному знімку сонара. Тут я знову рухаю повзунок кольору до тих пір, поки не отримаю максимально чітке зображення. Для мене важливо легко знаходити на малюнку ехолота жовто-черевих окунів.

Режим ожиданияПісля налаштування гарного зображення на екрані з бажаним рівнем чутливості та кольору, необхідно переконатися, що на борту працює тільки один випромінювач, що посилає звукові імпульси. На моєму човні два мотори. Коли я піднімаю тролінговий двигун, то зупиняю роботу ехолота HDS-8 швидкою кнопкою вимкнення. Для цього є дві причини.

По-перше, немає сенсу трансд'юсерові посилати сигнали у "відкритий космос" у той час, як човен переміщається до наступного місця риболовлі.

 

По-друге, коли я опускаю тролінговий двигун на іншій точці лову, випромінювач трансд'юсера не може відразу перебудуватися на дно водойми. Вимкнення та включення ехолота, дозволяє приладу швидко включатися в роботу і я без зволікання приступаю до риболовлі. У протилежному випадку ви втратите час на очікування, поки сонар розпізнає, що він знову опинився у воді.


Коли я переміщаюся на передню палубу вудити рибу на глибині, то кнопкою Power на корпусі ехолота вибираю енергозберігаючий режим Stanby. У цьому режимі відключається робота сканера, але ехолот продовжує працювати. Натисканням однієї кнопки його можна миттєво повернути в режим ехолокації.

Здесь можно увидеть на сколько чище стала картинка.

Настройка шумоподавленияЗавершальним кроком є налаштування шумоподавлення та очищення поверхні. Справа в тому, що мене не цікавлять окремі екземпляри на півметровій глибині.

 

Мені справді байдуже, що діється одразу під водною гладдю. Я виставляю показник шумоподавлення та очищення поверхні на низькому рівні та отримую дуже чітке зображення під час риболовлі. Я можу розглянути занедбану під випромінювач приманку, бачу як саме риба на неї реагує і граю в кішки-мишки, провокуючи клювання.


Багато хороших рибалок роблять успішні вертикальні проводки, як при підлідній лові, але не з носової частини своїх човнів. Бачити чітку картину судна, що відбувається під днищем, – це ключовий момент успіху. Витративши багато грошей на допоміжне обладнання для пошуку риби, ви заради себе повинні навчитися вичавлювати з нього максимум користі.


І не забувайте про те, що не буває єдино правильних налаштувань. При переході з глибокої води на мілководді, при зміні водойм, де м'якша або твердіша структура дна, вам потрібно регулярно підлаштовувати параметри ехолота для найкращого результату.

 

Джерело: www.wired2fish.com

Переклад статті: lowrance.in.ua

Корзина  

товар (пустая)


Articles categories