Правда про LOWRANCE Mark-5x DSI та Elite-5 DSI 2012-02-01

 

За оцінкою фахівців, головною новинкою цього року у світі ехолотів стали три моделі компанії LOWRANCE - Mark-5x DSI, Elite-5x DSI та Elite-5 DSI. Продаж цих моделей розпочався на початку 2011 року і темп завоювання популярності цих моделей здивував усіх. Але в той же час у користувачів виникла ціла низка питань під час експлуатації, причому недурних. І це зовсім не дивно, тому що на відміну від класичних 2D ехолотів, ці ехолоти працюють за іншим принципом, який власне і забезпечує такий приголомшливий результат, тобто підводну картинку. Слід зазначити, що вони мають і слабкі сторони, які треба знати, ніж чекати від нього неможливого.

Mark-5x DSIМета цієї статті - максимально доступно відповісти на запитання користувачів розкрити сильні та слабкі сторони, а також допомогти користувачам-початківцям швидше і краще звикнути до нової техніки.

Пропоную коротке пояснення:
Lowrance Mark-5x DSI – монохромний ехолот-сканер. Здатний передавати підводну картину прямо під човном з приголомшливою точністю і детальністю, щось на кшталт рентгена. Технологія запозичена у досить дорогих приладів високого рівня, але зроблена, так би мовити, для народу за гуманні гроші, близько 450-500 дол. Цифра 5 вказує на діагональ екрана в дюймах відповідно 12,7см, а буква Х вказує на відсутність GPS приймача. DSI перекладатиметься як «зображення нижнього сканера».

Що стосується «чорно-білості», то в даному випадку це швидше плюс, ніж мінус, тому що практика показала, що саме чорно-біла картинка нижнього сканера найчіткіша та інформативніша. Відсутність кольору вплинула на гуманність ціни, низьке енергоспоживання та хорошу видимість при яскравому сонячному світлі.

Lowrance Elite-5 DSIПроте, не дарма старша модель Lowrance Elite-5 DSI має кольоровий екран. Так як цей пристрій вже має вбудований GPS картплоттер, то колір має вже вирішальне значення для зручної експлуатації. Наприклад: на чорно-білому картплоттері, лінія на екрані може однаковою мірою позначати дорогу, вузьку річечку, ЛЕП, власний шлях, берегову лінію, залізничні колії, лінію глибини (ізобату) тощо. Зрозуміло, що кольорова версія екрану намалює все це відповідними для зручного сприйняття, квітами. Цей прилад також має новий 16 канальний, високочутливий GPS приймач, і здатність читати кращі карти річок і морів італійської фірми «Навіонікс» (Navionics). Взагалі три найважливіші параметри навігатора: чутлива антена, здатність читати потрібні карти, величина і роздільна здатність екрану. Решта – дрібниці!

Остальное – мелочи!

Питання: Чи потрібний суміщений ехолот-GPS?

Однозначно так! Мало того, що він допоможе зорієнтуватися, повернутись додому і відзначити потрібну точку з точністю до 3 метрів. Він дозволяє також відзначити на екрані об'єкт, знайдений ехолотом, з дуже високою точністю. Чого не дасть пара приладів - ехолот та окремо навігатор. Не говорячи про те, що зручніше сприймати інформацію з одного екрана, а не переводити погляд з одного на інший. Щодо рибопошукової, «ехолотної частини» частини Elite-5 DSI і Mark-5x DSI аналогічні, хіба що в Elite додані різні палітри кольорів підводної картини, але як мені здається, вони особливо не потрібні. Вартість Elite DSI близько 1000 дол.

Отже, почнемо розбирати по кісточках або, принаймні, по головним кісткам.GPS не чіпаємо - він прекрасний! Розберемося з ехолотом. Для початку зауважимо, що хоча за інерцією ми називаємо DSI ехолотами, виробник застосовує слово СКАНЕР, а не як САУНДЕР, тобто. ехолот, і це зовсім не дарма. Так як принцип роботи, певною мірою, відрізняється від класичного ехолота і ось у чому. Рекомендую уважно вникнути в написане нижче пояснення, так як від цього залежить якість отриманої інформації.

На відміну від класичного ехолота, промінь нижнього сканера поширюється не круглим конусом, за аналогією як світло від ліхтаря, а досить вузькою смужкою приблизно шириною 0,5 метра і кутом вниз близько 80 градусів. Виходить якась лимонна часточка, перпендикулярна до курсової лінії човна. З одного боку, це добре, т.к. саме така вузька форма випромінювання у парі з високою частотою 445 або 800 кГц дозволяють отримати таку чітку картину. З іншого боку, це накладає певні зобов'язання на користувача.

Наприклад:

1. Рухатися по можливості прямо по осі судна. Зауважимо, що класичному ехолоту практично все одно - йдеш ти вперед назад, боком, або сплавляєшся, наприклад, обертаючись по течії в різні боки. Все, що потрапить у конус – виведеться на екран. Для DSI рух боком суттєво погіршить зображення. Тому рекомендую всіляко уникати дрейфу (бічного зносу). Зробити це просто – вивчаємо дно, рухаючись по можливості, проти чи за течією чи вітром. Ще бажано поменше крутити кермом, точніше рідше змінювати курс.

Схема формы лучей при взгляде на лодку сверху. Круг – форма луча обычного эхолота, плоская форма - луча DSI.
Схема формы лучей при взгляде на лодку сверху. Круг – форма луча обычного эхолота, плоская форма - луча DSI.


2. Щоб побачити рибу – потрібно нею саме пройти, тобто просканувати. Якщо ви лежите в дрейфі, то рибі доведеться чітко пройти перпендикулярно до площини променя, змусити її це зробити досить непросто. Інша справа класичний ехолот - промінь світить вниз, як ліхтар, і все, що потрапило в це коло, з'являється на екрані. З одного боку, добре для стрімкого лову, з іншого боку це ж і не дає йому шансів навіть наблизитися за якістю картинки до сканера DSI.

Виходить, що з вивчення дна у русі, однозначно перевагу приладів з абревіатурою DSI, тобто. сканерів. Але при стрімкому лові вони практично позбавлені можливості зображати рибу. За аналогією, вузька часточка лимона має набагато менше площу захоплення під човном, ніж конус світла ліхтаря при однаковому куті. Хоча глибина буде видно чітко. І в цьому випадку знадобиться класичний ехолот.

Висновок:

Якщо пріоритет у риболовлі це спінінг або тролінг, то вибір однозначно DSI. Користувач отримує можливість бачити точну форму корчів і рибу порахувати мало не поштучно.Якщо лов на квок або морський лов оселедця або ставриди - то класичний ехолот.Якщо і те, й інше, то краще мати обидва прилади для відповідних умов. Або ще краще LOWRANCE серії HDS із додатковим блоком СТРУКТУРСКАНЕР. У цьому випадку, отримуємо все разом, плюс удосконалений ехолот із новим процесором Broadband sounder-1 та можливістю бачити картину ліворуч від човна сумарно до 160 метрів. Така система коштує від 2000 дол.Форма променя - це найголовніша принципова відмінність від звичних нам класичних ехолотів.

Тепер розглянемо інші, простіші, функціональніші відмінності.


Питання: чи показує DSI рибу, якщо так як?

Показує навіть набагато краще, ніж класичний ехолот. Чому краще? Ряд наших експериментів показав, що простий ехолот, мало того, що замість гілок корчі малює якусь безформність, але й не здатний розпізнати окремий об'єкт (наприклад, рибу), який розташовується на відстані менше 50 см над дном. Ми спеціально ставили рибу на гарпунах на різній відстані над дном. Андрій Лагутін імітував собою сома і лягав на дно і висів над дном на відстані витягнутої руки. У кращому разі, ми бачили горбисте дно. Саме тому при «квоченні», сом ніби стартує з-під землі. Більше того, дугами, які ми звикли бачити, він зображує не лише рибу, а й навіть вихрові потоки води, створені, наприклад, роботою ласт пірнача, не кажучи вже про листочки трави.

На відміну від класики, DSI здатний зобразити навіть автомобільну покришку, що лежить плашмя, наполовину занурену в мул. І якщо він щось показав у товщі води – будьте впевнені, що це риба або принаймні жорсткий предмет, а не «що потрапило», як часто буває на звичайному ехолоті. Як правило, великі особини, наприклад, лящі, зобразяться як маленькі безформні плями. Зграя дрібної риби зображується, як хмара, що складається з різного розміру крапок. Із хижою рибою складніше. Її спосіб життя має на увазі «ховатися і маскуватися». Особливо складно визначити сома та судака, а зі щукою та жерехом простіше – вони частіше тримаються у товщі води.

Вот один из скриншотов от DSI, где я могу сказать, что это именно судаки


Ось один із рідкісних скріншотів від DSI, де я з впевненістю можу сказати, що це саме судаки. Тому що саме тут, відразу після цього знімку, ми ловили їх у великій кількості. Примірники були від 0,5 до 1,5 кг.

Скриншот эхолота Lowrance Mark 5x DSI


Ось ще скріншот – у правій частині екрану одвірок риби середнього розміру (плотва «з долоньку»). По центру на дні легкова покришка. Зліва біля дна теж трохи рибок.

Запитання: На якій швидкості він працює якнайкраще?

Виробник вказує 12 км/год і менше. Мені здалося – від 5 до 8 км/год. А найкраща – 6 км/год. Зазначу, що щодо землі, а чи не води. Це ще одна причина – навіщо потрібен GPS. "Проти" або "за течією", швидкість щодо води буде оманлива, і це слід брати до уваги! Що ще приємно відзначити, так це те, що при певному досвіді можна виявити велику структуру, наприклад корч 1,5 м заввишки, навіть на повній швидкості. Проте частота до 800 кГц - це в 4 рази швидше, ніж 200 кГц звичайного ехолота. У цьому випадку корч зобразиться дуже коротко (гостра паличка, що стирчить). Якщо вона в потенційно цікавому місці, то я зазвичай розвертаюсь назад своїм слідом і проходжу цим місцем на оптимальній швидкості сканування, тобто 6км/год. Навпаки, якщо ми пройдемо тим же корчом із зайво малою швидкістю, то вона зобразиться на екрані дуже розтягнуто і масивно. З цього висновок – для найкращого розуміння потрібно виробити звичку рухатися з однією оптимальною швидкістю.

Запитання: На якій швидкості DSI утримує контакт із дном?

Виробник заявляє 64 км/год. Тут слід зазначити один момент. Іноді будь-які ехолоти втрачають контакт з дном, незалежно від швидкості та глибини. Причина цього – надзвичайно замулене дно. Згадаймо основний принцип роботи ехолота. Клацання посилається вниз, відскакує від різних об'єктів, врешті-решт ударяється об дно і летить знову до датчика, щоб передати йому все, що він зустрів на своєму шляху. Іл як би поглинає сигнал, і відбиватися просто не буде чому. До речі, максимальна глибина пробивання 76 м, на відміну від ехолота старого типу, який б'є мінімум на 244 м.

Питання: Чому, коли човен стоїть на місці, картинка ехолота рухається і що він у цей час показує?

Так влаштований ехолот, йому потрібно прокручувати екран. Якщо під човном не відбувається жодних змін, то і на екрані їх не буде, але він повинен прокручуватися за своїм задумом. Загалом ідея така, що не він під нас підлаштовується, а нам доводиться підлаштовуватися під прокручування екрана.

Питання: Яку частоту вибрати 455 чи 800 кГц?

Все просто: 800 кГц - дуже висока частота, що забезпечує максимально детальне зображення. Але сила імпульсу недостатня для пробивання значної товщі води чи мулу.Приблизно глибше 15 метрів у замуленій затоці доведеться переключитися на 455 кГц. Якість погіршиться зовсім незначно, проте сигнал дістане до дна.

Далі просто подивимося на деякі інформативні скріншоти.

Скриншот эхолота Lowrance
Кузов запорожця та покришка на даху. Кадр взятий із фільму «дала рибалка з Lowrance StructureScan на Дніпрі».

 

Скриншот эхолота Lowrance - Старая порванная сетка
Стара порвана сітка

 

В левом угле у дна мелкая рыба (величиной с ладонь). В правом углу на дне кляксами изобразилась группа  крупных рыб.
У лівому вугіллі біля дна дрібна риба (завбільшки з долоню). У правому кутку на дні ляпками зобразилася група великих риб. За моїми припущеннями – сазани. Зліва в товщі води видно цятка що складається з крапок. Так зображується зграя дрібної риби - верхівка або дрібна чехонь.

 

 Две крупных рыбы у дна.
Дві великі риби біля дна.

Налаштування DSI

Варто зазначити таке. У новому приладі (із заводу) виробником передбачені первинні, середні налаштування, за замовчуванням. Чесно кажучи, при першому включенні якість картинки мене просто жахає, а причина тому заводські налаштування. Після відповідного налагодження, все приходить у норму і картинка, так би мовити, «оживає». Тому вважаю своїм обов'язком дати рецепт із налаштувань DSI.

  • І так – переставляємо одиниці у метричну систему.Виставляємо частоту на 800 кГц. Частота 455 кГц - швидше за все знадобиться на глибинах понад 17 метрів. Просто 800 кГц вже не зможе пробивати товщу води, особливо на підвищеній швидкості (більше 8 км/год).Палітра кольорів - «відтінки сірого».Контрастність – спочатку 40%. Найчастіше контрастність потрібно зменшувати настільки, наскільки це можливо. Аж до появи прозорості твердих об'єктів. Тільки тоді почнуть проступати дрібні деталі (гілочки, перегородки, риби біля корчів).

Висновок:

Технологія DSI однозначно на кілька кроків перевершує класичний ехолот. Сміливо рекомендую ехолоти з цією технологією своїм друзям і знайомим спінінгістам. Виняток – «квочатники», морські рибалки і, мабуть, ті, хто шукає рибу з льоду в товщі води – для них класичний 2D ехолот, а ще краще, з новим процесором Broadband Sounder-1. Якщо потрібний тільки ехолот DSI, то вибір - Mark-5x DSI. Якщо потрібен на додаток до DSI ще й GPS-картплотер – тоді Elite-5 DSI. Здвоєна система ехолот-GPS працюватиме точніше і краще, ніж роздільна.
І насамкінець, бажаю новим користувачам не лякатися новизни, а радіти, бо до хорошого звикаєш швидко.


Автор: Юрій Орлов, спеціаліст з встановлення та налаштування морського навігаційного обладнання

www.navionika.com

Корзина  

товар (пустая)


Articles categories