Як вибрати сучасний ехолот 2013-08-31

Цей цикл статей адресований тим, хто збирається придбати або вже придбав свій перший найпростіший або вже не найпростіший ехолот. Короткі описи найважливіших відмінностей у модельному ряду сучасних ехолотів. Так би мовити, основні «фішки» найбільш успішних моделей. Тут будуть наведені рекомендації щодо вибору, правильної установки, підключення, налаштування, використання та найголовніше щодо розуміння його зображення. Постараюся також описати, що він може, а що йому не під силу, де він є незамінним помічником, а де навіть ошуканць.

Тож почнемо.

Коротка початкова довідка.
Ехолот – це вимірювальний прилад для визначення глибини під судном, вивчення рельєфу, структури дна та виявлення риби. Складається з двох частин:

  1. Датчик випромінювач (або трансдюсер), який розташований нижче за ватерлінію на днищі або транці судна і направлений у бік дна. Його завдання посилати сигнали вниз і приймати їх після відображення від дна або інших об'єктів.
    Lowrance  	Skimmer HST-WSBL
  2. Монітор з процесором (або голова) - обробляє отримані дані від датчика та виводить їх у графічний вигляд на екрані.
    Lowrance Elite 4x - голова

Частина 1. Вибираємо сучасний ехолот

Найголовніше відповісти на запитання: "Навіщо він потрібний?". Для цього перерахуємо практичну користь, яку він дає, і виходячи з цього, можна буде краще зрозуміти, яка модель потрібна саме Вам. Найкраще на конкретних життєвих прикладах.

Якщо Ви робите подарунок близькій людині – потрібна хороша робота ехолота і, головне, користь від неї. А саме, спіймана за допомогою нього риба (а не трава чи корч, як зазвичай відбувається без нього) буде нагадувати щасливому користувачеві про Вас у найприємніші для нього хвилини. Тобто на рибалці.

Якщо Вас мало цікавить лірика та дружні стосунки, а потрібен конкретний результат особисто для себе, у вигляді практичної користі на риболовлі, то:
При відомому вмінні (про це нижче) Ви зможете:
  • ежесекундно видеть глубину под лодкой. Что весьма важно не щомиті бачити глибину під човном. Що дуже важливо не тільки з рибальської точки зору, але і для безпеки двигуна, човна та судноводія.
  • відстежувати перепади глибини – рельєф дна.
  • знаходити рибу як із зображення її на екрані, і за непрямими ознаками. Наприклад, виявивши корч або брівку за допомогою ехолота, потім виявили і хижака за допомогою спінінга.
  • за наявності вбудованого GPS приймача (такий прилад вже називається картплоттер) або окремо придбаного приймача (що дещо гірше для зручності роботи та точності), зможете зберегти місцезнаходження знайденого під водою об'єкта з досить високою точністю – близько 3-6 метрів.
  • при тролінгу перераховані вище властивості дають можливість правильно управляти снастью. Тобто при підйомі дна підняти приманки над дном або навіть поміняти приманку на більш мілководну. При значному зниженні – відповідно навпаки. Те саме при виявленні на шляху приманок: сітки, корчі або високого густого трав'яного покриву. Ехолот дає час адекватно відреагувати на такі сюрпризи.
  • при виявленні риби, найчастіше «білої» у товщі води, змушує приділити більше уваги цій ділянці.
  • при лові сома на квок. Дає можливість побачити реакцію сома на роботу квоку та відповідним чином відреагувати спуском або підйомом снасті. Більше того бачити свою снасть - наживку та вантаж. А також сам момент підходу до неї сома, та й найчастіше догляду, відповідно.
  • при стрімкому лові риби в товщі води (частіше ставриди в морі або з льоду на «гірлянду»). При виявленні риби швидко помістити снасть на потрібну глибину. При зникненні її з екрану, не витрачати дорогоцінний час на лов риби, що вже не існує в даному місці, а шукати її далі, знову ж таки за допомогою ехолота. І знову ловити там, де вона гарантовано є.
Плюс до цього деякі другорядні можливості, наприклад:
  • Вимірювання температури води за бортом в аераторі чи повітрі.
  • Здатний відобразити термоклин (глибина, на якій йде різкий перепад температури та змінюється кисневе насичення. Перспективна ділянка для лову риби).
  • І навіть визначення густини дна.
Думаю, що я перерахував достатньо аргументів, щоби показати його користь.

Основні питання користувача-початківця, який задумався про вибір ехолота:
Кольоровий чи чорно-білий?
Не обов'язково кольоровий ехолот набагато краще покаже рибу, аніж чорно-білий. Власне, колір потрібен лише для того, щоб тонше відобразити різну щільність предмета. На практиці виходить, що предмети, що відрізняються за щільністю (навіть незначно), на екрані відображені різними кольорами. При звичному для мене налаштуванні дно буде коричневого кольору, трава червона, а риба - дуга або пляма з жовто-червоним кольором усередині.
В принципі, чорно-білий при правильному налаштуванні теж відобразить різні за щільністю об'єкти, правда тільки відтінками сірого. І цього цілком вистачить для розуміння картини. Більше того, чорно-білий краще читається на сонці без підсвічування і набагато менше споживає енергії. Що особливо важливо для зимової риболовлі, коли акумулятор краще вибрати якнайменше, щоб не тягати зайву вагу.
Хоча якщо увімкнути яскравість екрана на повну, то кольоровий краще читатиметься, ніж чорно-білий. Але споживання звичайно буде значно більше. Втім, нова серія приладів Lowrance Mark і Elite з 4-дюймовим екраном вже мають світлодіодне підсвічування, і споживання стало сміховинним. Звичайно, якщо Ваш човен має великий стартовий акумулятор (30Ач і вище) цим питанням можна не морочитися.

Але, якщо тільки Ви вирішили доглянути ехолот, поєднаний з GPS - розглядати варто лише кольоровий. Для GPS картплоттера кольоровий екран набагато інформативніший. Наприклад, сіра лінія на чорно-білому однаково може бути і дорогою, і річкою, і залізницею, сіра пляма на карті може означати або озеро, або лісопосадку, або межі населеного пункту. На кольоровому екрані все буде у різних, відповідних кольорах. Дорога червона, синя річка, ліс зелений і т.д.

Одно чи двопроменевий? Дуже часто ставиться питання. Однопроменевий - це ехолот з однією найпотрібнішою 200 кілогерцевою частотою. Варто зауважити, що промінь і частота - це нерозривне поняття, тобто по суті те саме.
Двох променевий ехолот це той, який має дві частоти, наприклад 200 та 83, або 200 та 50 на вибір, залежить від типу датчика випромінювача. Для річки точно не знадобиться 50 кілогерцева частота. Тому якщо ви на річці або в морі вас не цікавлять глибини понад 200 метрів, краще вибирайте з датчиком 200 та 83кГц. Якщо 50 кілогерцева частота все-таки є, то поганого в цьому нічого немає. Просто не включатимемо її. У наступній статті (другій частині) ми повернемося до питання про промені та частоти і розглянемо їх докладніше, щоб знати їхні можливості і що від кожного з них чекати.

Якої марки? Найчастіше я рекомендую ехолоти Lowrance чи Garmin. Чому? Ці дві фірми є беззаперечними лідерами у своїх напрямках. А саме Lowrance – найкращі під водою, тобто за ехолотами. А Garmin на землі, тобто GPS-навігаторами. Причому кожен із них не проти відхопити шматок ринку в іншого. Успішність цих фірм вгадується за їхніми результатами, вони є лідерами продажів з великим відривом уже багато років. Переважна більшість професіоналів використовують електроніку саме цих двох фірм.

Цікаво, що краще купити найпростіший ехолот від іменитої фірми, ніж «модний» від сумнівної фірми. Серйозний виробник не може ризикувати своїм ім'ям, пропонуючи неякісну продукцію у початковій ціновій категорії. Навпаки він зацікавлений віддати навіть більше і краще за скромні гроші, щоб «приручити, підсадити» клієнта та його знайомих на майбутні, серйозніші покупки зі свого модельного ряду.
Ціль сумнівної фірми, навпаки, - швидше і більше заробити грошей. Як? Менше вкласти та більше отримати. Вкрасти чужі розробки та впровадження технологій на цьому ринку, заощадити на матеріалах, робочій силі, розробці та головному тестуванні своєї продукції.

Отже, вибір потрібної моделі. Спочатку необхідно визначити спектр завдань для ехолота. Добре не бажати непотрібних для Ваших рибалок властивостей, тому, що за кожну корисну функцію доведеться платити.

Де і кого збираємось ловити? Якщо точніше – глибина та спосіб лову. Що хочемо отримати від ехолота? І нарешті, із якою сумою ми готові розлучитися?

Нижче наведено кілька найбільш типових прикладів підбору ехолота під поставлені задачі та найбільш вдалі моделі на ринку, що відповідають запитам у кожному даному випадку.

І рекомендації щодо конкретних моделей в порядку збільшення вартості, та й можливостей відповідно. Зазначу, що, якщо я рекомендую якусь модель для стрімкого лову, наприклад, то це не означає, що він не придатний для спінінгіста. Просто намагатимуся підкреслити найсильніший бік конкретної моделі.

1. Куму на подарунок

Побажання: Він рибалка, ловить спінінгом і на вудку. Ехолот має бути хорошим, але не дорогим.
Рішення: Найпростіший однопроменевий ехолот, але якісний. Можна чорно-білий.

З найвдаліших моделей на ринку варто відзначити Lowrance X4, Lowrance Х-4 Pro - ой же X4 з додатковою частотою 83кГц, та Garmin Echo 10. Ціна – близько 155 дол.
Гарантований результат: безперебійне відображення рельєфу дна на швидкості до 110 км/год за умови правильної установки датчика випромінювача (трансдюсера) та досить жорсткого дня (про це нижче). Можливість знайти значне скупчення риби під човном, визначити температуру води, глибину до 140 м.

Lowrance Mark-5x - ціна близько 300 дол.
Варіант для тих, хто справді любить кума, але гроші теж.
Цей ехолот – це вдосконалена модель знаменитого, але знятого з виробництва Lowrance Х125. Можна сказати вже дуже хороший ехолот за найскромніші гроші.
X-4
Lowrance X-4
X-4 Pro
Lowrance Х-4 Pro
Garmin echo 	100
Garmin echo 100
Lowrance  	Mark-5x
Lowrance Mark-5x

2. Для себе коханого

Побажання: Лов на доріжку на глибинах 1.5-4 метри, в основному щука. Хочу бачити глибину, рельєф дна, водорості та рибу. Кожна копійка на рахунку.
Рішення: Підійде відносно простий, однопроменевий, чорно-білий ехолот, але знову ж таки перевіреної фірми.
У цих умовах (глибина до 4м), рибу практично немає шансів побачити бюджетним ехолотом, тому що вона просто розбігається з-під човна, що рухається на моторі. Я дійшов такого висновку, спостерігаючи за наявністю риби на таких глибинах, за допомогою найсерйознішої рибопошукової системиLowrance HDS + StructureScanяка здатна бачити рибу на відстані до 90 метрів на дві сторони від човна.

Мені пощастило побувати на водоймі з відносно невеликими глибинами та неймовірною кількістю різної риби. Були добре видно щільні зграї досить великих риб по краях екрану, на дистанції, що максимально досягається бічним променем, для цих умов. І практично нічого не було просто під човном. Тобто якби не було бічних променів структурсканера, я б ніколи й не дізнався, що там повно риби. Не варто плутати цю систему зі звичайними багатопроменевими (3-6 променевими) 2Д і навіть 3Д ехолотами, їх можливості набагато скромніші!

Саме тому не варто акцентувати увагу на відображенні риби на дрібних місцях, якщо немає бічного огляду як у найпередовіших і найдорожчих моделях. Але важлива буде здатність якісно відобразити трав'яний покрив для розуміння, чи є шанси зустріти рибу, що цікавить нас, до конкретного типу трави.

З конкретних моделей можу порекомендувати, як і вище згадані Lowrance X-4, Х-4 Pro і Garmin Echo 100, так і просунуті Lowrance Mark-5x, - починаючи з цієї моделі можна всерйоз говорити про рибу. Тут вже досить великий для ехолота екран з високою чіткістю промальовування. Меню можна розширити до професійних налаштувань. Якщо поставити налаштування на "автоматично" - все теж відмінно працюватиме саме.

Lowrance Mark-5x Pro
- майже те саме, але цікавий тим, що забезпечений додатковим широким (120 °) променем, спеціально розробленим для більшого захоплення дна на мілководді.


І, звичайно, Lowrance Mark-5x DSI з технологією сканування. Він особливо цікавий у бюджетній категорії. Оскільки в порівнянні з подібними, значно якісніше зображує підводну картину і здатний бачити рибу навіть біля самого дна, чого не здатні робити звичайні 2Д ехолоти. Ця технологія та модель докладно описана у статті та представлена у відео. Єдина слабкість - абсолютна непридатність для стрімкого лову (квок, взимку з льоду, морський лов у висок). Про це докладно буде розказано протягом циклу статей.

Ледве не забув згадати про нові недорогі бюджетні ехолоти серії MarkElite 4 з кольоровими, але економічними світлодіодними екранами. За ними майбутнє!

Причому Mark-4 хоч і чорно-білий, але має GPS. З огляду на його щодо гуманну вартість – дуже цікавий.

Elite-4 - кольоровий з GPS та класичним 2Д ехолотом. Особливо привабливий для стрімкого лову.

Обидві моделі, як і інші Лоренси, здатні читати карти NAVIONICS. З картами можна ознайомитись тут.

Особливість карти NAVIONICS у свіжості картографічних даних та досить високої їх достовірності. Але відсутні незначні континентальні водоймища (маленькі річки, озера, водосховища).

І найнапханіша модель серії - Lowrance Elite-4 DSI. Кольоровий з GPS та технологією DSI.

Lowrance 	Mark5x Pro
Lowrance Mark-5x Pro
Lowrance 	Mark-5x DSI
Lowrance Mark-5x DSI


Lowrance Mark-4 	- эхолот с GPS
Lowrance Mark-4
Lowrance  	Elite-4
Lowrance Elite-4
Lowrance  	Elite-4 DSI
Lowrance Elite-4 DSI

3. Якщо Ви серйозний спінінгіст

Звичайно, добру службу співслужать і вищезазначені бюджетні моделі, але наполегливо рекомендую, все ж таки озброїться більш просунутою технікою.

Наступний щабель вище, це - Lowrance Elite-5 - класичний 2Д ехолот з GPS навігатором, на мою думку, найоптимальніший ехолот для лову на квок та морської риболовлі. Наявність GPS картплотера, крім полегшення орієнтації у складних навігаційних умовах (туман, ніч) дозволяє точно відзначити точками підйому сома. Щоб пройтися ними пізніше з іншим квоком, насадкою або коли сом буде в настрої. Функція перемотування ехограми дозволяє далеко назад повернутися по картинці, що пропливла по екрану, знайти точку підйому сома і відзначити її GPS точкою прямо на екрані ехолота. Дуже зручна нова функція. Саме поєднаний в одному корпусі і ехолот, і GPS-навігатор виявилися практично зручнішими і точнішими, ніж окремо два прилади.
Найкращим варіантом для рибалок «шавликів» (квок, гірлянда, морський лов) буде Lowrance HDS-5 GEN2.
Його переваги над Lowrance Elite-5 у тому, що у ньому вбудований процесор нового покоління Broadband Sounder. І друга перевага - наявність роз'ємів для підключення різних зовнішніх датчиків NMEA 2000 (температури, витрати, рівня палива, зовнішньої швидкісної GPS антени, дроти передачі даних від двигуна і т.д.) та роз'єму Ethernet для підключення додаткових блоків LSS-2 StructureScan(tm ) HD (Структурний сканер), Lowrance SonicHub та радара Lowrance BR3G, а також для підключення інших моніторів із серії HDS в єдину мережу.

Lowrance Elite-5x DSI - без GPS навігації, але зі згаданою вище технологією сканування.
Зображення буде краще, ніж у Mark-5x DSI через прогресивніший (за технологією виготовлення) SolarMAX(tm) PLUS TFT екран. Що цікаво, незважаючи на те, що Elite-5x DSI кольоровий, найкраща палітра для максимально чіткої картинки це чорно-біла.

І нарешті, найвдаліша модель на нашу думку для спінінгістів і "доріжників" - Lowrance Elite-5 DSI з технологією сканування та GPS навігацією. Вартість цього "щастя" близько 1000 у.о.

У нашій статті, наприкінці якої відео, докладно розказано та показано як останні три моделі з маркуванням DSI зображує рибу, корчі, водорості.

Краще за нього вже буде тільки серія Lowrance HDS з додатковим блоком Структурсканер, який додасть бічні промені в сторони від човна, «рентгенну» якість зображення, і звичайно класичний 2Д ехолот, з оновленим процесором для стрімкого лову. У цій системі вже є все і в найкращому виконанні, але ціна вже в два і більше разів вища (залежно від розміру екрану). Якщо ця обставина Вас не лякає, вперед на краще! За додаткову плату, його і правильно встановлять та навчать, як користуватися за один день.

І нарешті «топова», найсвіжіша технологія Lowrance HDS Gen2 Touch
Крім всіх перерахованих функцій та переваг розглянутих моделей, цей флагман, як видно з назви, має сенсорний екран, адаптований для експлуатації у зовнішньому середовищі. Перевіряли, чи слухається пальців навіть із залитим водою екраном. Блок Структурсканера вже вбудований всередину і додано роз'єм відео входу для підключення камери. Більше того, до нього можна підключити додатковий Wi-Fi модуль і керувати монітором або кількома всіма його системами з Вашого iPad або iPhone лежачи на дивані всередині катера. Після поверхневого тестування можу сказати, що HDS Gen2 Touch зручніше, простіше, логічніше та швидше. Хоча сам тачскрин-екран ще вимагає перевірки часом щодо роботи в екстремальних умовах: мороз, робота в рукавичках, управління в умовах вібрації на швидкісному судні. Приємно, що важливі функції продубльовані фізичними кнопками.

Lowrance  	Elite-5
Lowrance Elite-5
Lowrance 	Elite-5x DSI
Lowrance Elite-5x DSI

Lowrance HDS 10 	Gen2
Lowrance HDS 10
Lowrance 	HDS Gen2 Touch
Lowrance HDS Gen2 Touch
Lowrance  	Elite-5 DSI
Lowrance Elite-5 DSI

4. Для зими

Тут на перший план виходять мінімальна вага всього комплекту (голова, датчик-випромінювач, акумулятор). Зрозуміло мінімальне енергоспоживання. І зручні габарити (мінімальні) для носіння на грудях чи під курткою. Найкраще навіть чорно-білий екран. Але виняток становлять нові моделі серії МаркЕліт з 4 дюймовим екраном. Там використовується кольоровий світлодіодний енергозберігаючий дисплей.

Що особливо важливо - зимовий ехолот повинен бути без абревіатури DSI, SI або DI, тобто звичайнісінький, класичний 2Д ехолот, але якісний, тому що працювати йому доведеться при негативних температурах, іноді навіть екстремально негативних.

Ще варто відзначити, що у всіх згаданих моделях (крім DSI) є функція флешер
Функция эхолота - флешер
Багатьом шанувальникам зимової риболовлі вона дуже подобається. Тільки ви ще додатково до Флешера отримуєте за ці ж гроші та повноцінний ехолот!

Практика показала, що для рухомої зимової риболовлі найзручніша комплектація - монітор на шиї, акумулятор розміром з сигаретну пачку в кишені (бажано в теплі для меншого розряду), датчик на короткій палиці в чоботі.
Варто також віддати перевагу приладу з великими далеко відведеними один від одного, висунутими кнопками для максимальної зручності роботи в рукавичках.

Ідеальні моделі для цих цілей, мабуть, такі:

Lowrance X-4 привабливий ціною (155 дол.). Але з невеликою роздільною здатністю екрану.

Lowrance Х-4 Pro теж, як і попередній, але з розширенням променя з 60 до 120 градусів. Для більшого захоплення площі під датчиком.

Ехолот Lowrance Elite-4x. Цінна якість для зими - економічне світлодіодне підсвічування та малі габарити.

Lowrance Mark-5x. Дуже вдалий ехолот, який прийшов на заміну знаменитому Х125. По суті, доопрацьований Х125.
Тонкий корпус, набагато покращений поворотний кронштейн-кріплення з можливістю швидко і зручно відстебнути дисплей, наявність пам'яті ехограми (якщо картинка спливла з екрана, її можна повернути курсором), біле, повноекранне підсвічування, покращене меню та безліч інших доробок і без того вдалого попередника. Вартість - близько 300 дол. Взагалі найоптимальніший ехолот без GPS. Як я говорив, починаючи з нього і, зрозуміло, вище класом, можна серйозно говорити про зображення риби.

Lowrance Mark-5x Pro. Те саме, лише з розширенням променя з 60 до 120 градусів. Для більшого захоплення площі під датчиком.

Привабливість останніх двох моделей у їхній абсолютної універсальності для будь-яких видів риболовлі. Човновий, зимовий, морський, річковий, прямовисний, пошуковий. Це та сама золота середина без копійки переплати.

Lowrance Mark-4 цікавий тим, що здатний розширити промінь з 60 до 120 градусів і має вбудований GPS.
Наявність GPS буде дуже доречною, якщо Ви збираєтеся відвідати свої зимові точки влітку на човні, або, навпаки, на улюблені, напрацьовані за літо точки прийти взимку по льоду. Він чорно-білий у мінімальних габаритах. В принципі, кольоровість не є недоліком для «зимового» ехолота, просто батарея буде розряджатися дещо швидше, відсотків на 20-30. Хоча можна просто кинути в рюкзак запасну, знову ж таки розміром з сигаретну пачку для економії ваги. Mark-4 для свого функціоналу (характеристик) коштує дуже гуманно і взагалі дуже свіжа технологія. Загалом, приємна модель.

Зимняя  	рыбалка с эхолотом - Юрий ОрловУ випадку, якщо на Вашому човні стаціонарно встановлений, наприклад, Lowrance HDS-5 GEN2, - просто обкручуємо бічні закрутки, знімаємо його з кронштейна, докуповуємо додатково кабель живлення і трансдюсер. Збираємо комплект для носіння на собі. До закруток, кільцем в'яжеться стропа, що накидається на шию. У кишені маленький акумулятор, датчик на короткій трубці, щоб зручніше було вставляти в лунки.

Якщо йдеться про стаціонарну, «сидячу» зимову риболовлю, або є засоби пересування по льоду, практично все одно, яка вага і габарит комплекту, що переноситься. Просто знімаємо свій ехолот з човна та вставляємо у «Зимовий набір для ехолота (PPP-18I)».
Для зими важливо вибрати ехолот без абревіатури DSI, SI чи DI. Такі ехолоти розраховані для руху на човні, а чи не для статичного використання. Звичайно, глибину під льодом DSI ехолот нормально покаже, але риби знайде набагато менше, ніж класичний 2Д ехолот.
Розумію, що непросте завдання для самостійного ухвалення рішення. Багато технічних складових. Тому кілька практичних порад.
  1. Пам'ятайте, що найдешевший, не означає найзрозуміліший. Для простоти розуміння його зображення потрібний досить великий екран, бажано не менше 5 дюймів. Дорогий ехолот може багато і потрібного і непотрібного особисто для Вас. Просто можна використовувати тільки потрібні функції, інші чекатимуть свого часу. Це все одно, як сучасний телефон смартфон. Який, в принципі, вже може дуже багато, майже як комп'ютер. Ви любите його за великий екран, великі клавіші та досить якісний фотоапарат, який завжди під рукою. Решту Вас мало цікавить, але й не заважає. Приходить час, і крок за кроком пізнаємо його більше і більше і поступово звикаємо, як до комп'ютера.
  2. Порадьтеся з фахівцями, які бажано не знають один одного, з різних компаній, звичайно якщо у Вас з ними довірчі відносини.
  3. Беріть той, що подобається серцем, а не розумом чи логікою. Річ, мусить саме подобатися.
X-4
Lowrance X-4
X-4 Pro
Lowrance Х-4 Pro
Lowrance Mark-4 	- эхолот с GPS
Lowrance Mark-4

 

Lowrance  	Mark-5x
Lowrance Mark-5x
Lowrance 	Mark5x Pro
Lowrance Mark-5x Pro
Lowrance  	Elite-4x
Lowrance Elite-4x
Lowrance 	HDS-5 GEN2
Lowrance HDS-5 GEN2



У наступному продовженні статті ми розглянемо питання частот, кутів променів та правильної установки на човен Вашого ехолота.

За підготовку матеріалу висловлюємо подяку фахівцю з встановлення та налаштування морського навігаційного обладнання, Орлову Юрію.

Джерело - navionika.com

 

Корзина  

товар (пустая)


Articles categories