Lowrance StructureScan: Next level 2016-07-12

Практичні поради щодо використання StructureScan від Нікуліна Сергія, рибалки-спортсмена.

Передмова

Після виходу у світ статті «Видова ідентифікація риб за допомогою рибопошукових технологій Lowrance» минув сезон. Я отримав багато відгуків на цю роботу. Всім дякую!

За минулий сезон зібрано багато нової інформації. З'явилися нові ідеї практичного застосування технології, що полюбилася всім. Мало мати технологію та знати теорію її роботи, потрібно ще вміти її застосовувати. Для цього потрібна методика. Я не втомлююся повторювати, що «читання» структурника – це суто практична навичка. Чим більше ситуацій на практиці я аналізую, тим він вищий. Поділюсь накопиченою інформацією.

Тим, хто знаходиться на початку шляху освоєння технології, перед прочитанням цього матеріалу буде корисно ознайомитися зі згаданою вище статтею, а також статтею «Переваги технології Lowrance StructureScan в ловах джигів».

У цій роботі ми торкнемося двох аспектів. Перший аспект - пошук перспективних місць лову, аналіз структур. Другий – ідентифікація риби.

Звертаю увагу, що точне визначення виду риби лише з картинки неможливо. Достовірно по картинці ми можемо судити тільки про розмір риби та форму її тіла.

«Читання» структур

Які тактики можливі під час пошуку перспективних місць лову? Перша, це пошук, ґрунтуючись на структурах. Друга – пошук риби. Причому рибу ми можемо шукати по структурі саме ту, яка нас цікавить, ту на яку вона полює або за вторинними ознаками, коли рибу може і не видно, але вона достовірно тут є.

Що таке структури у сенсі цього терміну?

От этого слова названа технология StructureScan (сканер структур). Под структурами понимается все, что связано с микро- или макрорельефом. Под макро мы понимаем разного рода изменения глубин, они могут быть резкими или плавными. Изменения по разным направлениям дают макрорельеф. Это могут быть косы, «барханы», повороты рек, резкие или плавные свалы и т.п. Микрорельеф – разного рода коряги, антропогенный мусор, изменения плотности грунта, ракушечник. Все это обобщается одним словом – структуры.

Як ці структури показує нам апарат?

Бічний огляд структурника має дуже широке охоплення і дозволяє за один прохід аналізувати більшу площу структур. В останньому оновленні програмного забезпечення для апаратів HDS ширина охоплення збільшена до 180 м. Вражає! Крім того, збільшено чіткість зображення. Я думаю, 180 м - це теоретична стеля. Реальна ширина залежатиме від багатьох чинників, зокрема глибини. Це оновлення (програмне забезпечення) вийшло нещодавно. Весною я обов'язково це оновлення протестую. Крім того, у світ вийшов 3D-структурник, читати рельєф яким стало ще простіше.

Як "читати" структури?

Все досить просто. Спрощуючи технічну сторону, можна уявити сигнал, що йде від датчика в різні боки як промінь ліхтаря, який відбивається з різною силою від різних поверхонь. Чим щільніше поверхня, тим краще відображається сигнал на неї. На екрані апарата ділянки різної густини мають різну яскравість. Чим вища яскравість, тим вища щільність об'єкта. Потрібно враховувати, що сигнал сам по собі послаблюється у воді і що далі об'єкт від човна, то слабкішим буде відбитий від нього сигнал. Насправді це означає, що ми повинні інтерпретувати щільність одного об'єкта не абсолютними значеннями, хоча й так само, а відносними стосовно сусідніх об'єктів.

Можлива така ситуація, що щільність одного об'єкта не сильно відрізняється від щільності інших навколишніх об'єктів, на тлі яких він знаходиться, наприклад, ґрунту. При цьому на екрані пристрою об'єкти почнуть зливатися. Також це може бути пов'язане з неправильним налаштуванням контрасту. Але ми вважатимемо, що він налаштований правильно. Як діяти у цьому випадку. Слід звертати увагу на тіні. Якщо об'єкт знаходиться на деякій відстані від фону, він відкидатиме на нього тінь. За формою та розмірами тіні можна судити про форму та розміри самого об'єкта, який цю тінь відкидає.

Розглянемо приклади:

Скриншот с HDS-9 Gen2 Touch
Скріншот із HDS-9 Gen2 Touch. Волга поблизу Конаково, Тверська область

На тлі рівного дна ми бачимо дві ями. Зліва від човна (ліворуч і зверху малюнку) невелика неглибока ямка. Глибину ями ми оцінюємо висотою тіні, відкинутої її стрімкої стінкою. Через те, що дно ямки яскраве, ми можемо сказати, що воно щільне, не замулене. Контури ямки не чіткі. Ймовірно, ямка не природного походження, а результат діяльності людини, причому щодо недавнього. Нижче бачимо різкий звалище в яму. Зрозуміло, ця яма глибша, т.к. тінь від її краю довша.

Скриншот с HDS-9 Gen2 Touch
Скріншот із HDS-9 Gen2 Touch. Волга, Зам'яни, Астраханська область

Човен йде паралельно до берега. Беріг праворуч. Глибина під човном 13 м. Зліва від човна дуже різкий звалище на велику глибину, причому настільки, що дна не видно.

Ще приклад.

Скриншот с HDS-9 Gen2 Touch
Скріншот із HDS-9 Gen3. р. Кривуша поблизу м. Самара

Ліворуч від човна береговий звал. Видно рослини, що ростуть по свалу. Декілька невеликих корчів і одна велика, яка роздвоюється. Причому одна гілка великого корчі стоїть майже вертикально, що видно по довжині тіні, що відкидається нею. Друга її гілка лежить на ґрунті. Також по свалу ми бачимо невелику зграю риб. Риба також може відкидати тіні.

Скриншот с HDS-9 Gen2 Touch
Скріншот із HDS-9 Gen2 Touch. Волга поблизу Конаково, Тверська область

Нерівне замулене дно. Тільки на пагорбах дно щільне, там, де ділянки яскравіші. Темні ділянки покриті товстим шаром мулу. Сигнал погано відбивається від мулу.

Дуже важливі мікроструктури, такі як різного роду колоди та каміння. Ось наприклад.

Скриншот с HDS-9 Gen2 Touch
Скріншот із HDS-9 Gen2 Touch. р. Волга поблизу м. Самара

Що ми бачимо? Щільне нерівне дно з колодами, що лежать на ньому.

По нижньому сканеру теж можна судити про донні структури, але охоплення при цьому значно менше. Ось, наприклад, те саме місце з нижнього сканера.

Скриншот с HDS-9 Gen2 Touch - Нижний сканер

Бічний огляд дає дуже багато інформації про структури дна. Головне – навчитися його читати. Одна з дуже цінних інформацій – наявність ракушняка.

Помічено, що ділянки багаті на дрейсен привабливі для лову. Як її шукати? По-перше, треба розуміти, які місця цей молюск вважає за краще колонізувати. Звісно, це не замулені місця. Любить він старі корчі, каміння та щільне дно зі сміттям різного походження. Якщо ми бачимо такі структури, отже тут велика можливість зустріти і дрейссену.

Як визначити якість коряжника, ми вже обговорювали в іншій статті, не будемо повторюватися. Що якщо розлапистого вираженого коряжника немає? Я покажу характерний скріншот.

Скриншот с HDS-9 Gen2 Touch - плотное неровное дно с очень яркими участками

Ми бачимо щільне нерівне дно із дуже яскравими ділянками. Нерівності дуже яскраві. Це не що інше, як колонії дрейсени. Величезна кількість молюсків! Тут багато дрібних коряжок. Місцями старі колоди стирчать із ґрунту. Все заросло молюсками. Такі місця можна порівняти з кораловими рифами, де вирує життя. Так і в наших водоймах, чагарники дрейсени приваблюють різних риб.
Перебуваючи на водоймищі, планомірно вивчайте його структури. Забивайте пам'ять приладу цікаві місця. Нехай навіть цього разу риби ви не зустріли. Згодом з'являється картина структур водойми. Потім ви зможете перевіряти ці місця на наявність риби. Згодом з'являться закономірності. Зустрівши рибу в одному місці, можна провести аналогію з умовами в іншому. Напевно, знайдеться схоже місце. Велика ймовірність, що в цей же час і на іншому схожому місці може бути риба. Звичайно, не лише структури впливають на наявність риби в цьому місці. Наприклад, сила течії, пора року та багато інших. Але це вже окрема розмова.

Ідентифікація риби

У статті «Видова ідентифікація риб за допомогою рибопошукових технологій Lowrance» ми вже досить докладно розглянули питання видової ідентифікації. Зокрема, переглянули особливості використання сонара, нижнього та бокового сканера. У цій статті ми ще глибше розглянемо це питання з новими прикладами. Використання бічного сканера для пошуку риби для новачка може виявитися складним завданням. Потрібно навчиться відрізняти рибу від різних структур та «шумів».

Ефективність бічного сканера, з погляду пошуку риби, підвищується зі зростанням розміру риби, кількості особин у зграї з одного боку, і дозволу екрану – з іншого. Чому так? Справа в тому, що коли на екрані виставлено велике охоплення по сторонах від човна, відносний розмір риби на ньому буде малий. Зробимо грубі прикидки. Наприклад, при охопленні 60 м на кожен 1 см екрана припадає кілька метрів із цих 60. При розмірі риби 0,5 м вона буде маленькою рисочкою. Коли рисочка одна, її легко сплутати із чим завгодно. Коли риба трохи або вона велика, висновки робити набагато простіше.

При виборі апарата слід звертати увагу на роздільну здатність та розмір екрана. Чим вище роздільна здатність і більший екран, тим простіше і ефективніше шукати з його допомогою рибу.

Як на бічному сканері розрізняються риби? Звісно, побачити відмітні ознаки кожного виду риб ми можемо. Плавці і т.п. дрібниці нам не побачити. Зате ми можемо судити про розмір риби. Найкраще на бічному сканері видно довжину риби. Висоту тіла риби зрозуміти складніше. Для цього краще скористатися нижнім сканером чи сонаром.

Також по бічному сканеру видно конфігурацію зграї, її розташування в товщі води.

Подивимося на приклади.

Скриншот с HDS-9 Gen2 Touch
Скріншот із HDS-9 Gen2 Touch. Протоки р. Волга поблизу м. Сизрань

На малюнку зграя, що складається головним чином з клеєння. Зверніть увагу на відсутність тіней від тіл риб. Також ледь помітні краї зграї. Занадто маленькі рибки.

Подивимося на рибу крупніше.

Скриншот с HDS-9 Gen3
Скріншот із HDS-9 Gen3. р. Суха Самарка поблизу м. Самара

На малюнку зграя сопи. Зверніть увагу на тіні, що з'явилися від риб. На форму цих тіней. Цю зграю можна сплутати з підліщиком, причому ймовірно він тут теж є. Але якщо взяти до уваги те, що лящ не дуже любить стояти високо над дном, швидше за все це сопа.

На двох скріншотах, які ми зараз розглянули, геометрія тіла риби практично не помітна.

Подивимося ще один скріншот.

Скриншот с HDS-9 Gen3 - Стая концентрируется слева от лодки
Скриншот с HDS-9 Gen3. р. Кривуша близ г. Самара

Зграя концентрується зліва від човна. Стає видно самих риб. Вони мають деяку довжину. Зграя не сильно стоять від дна. Швидше за все це лящ. Не великий, але вже й не дрібний підліщик, якого можна сплутати з сопою. Розмір різний. Але переважає невеликий лящ. Якщо пройти нижнім сканером, сумнівів не залишиться.

Скриншот с HDS-9 Gen3 - Та же стая на DSI
Скріншот із HDS-9 Gen3. р. Кривуша поблизу м. Самара

Та ж зграя на DSI. Хоча судак може й тут їсти. Але точно він не переважає. А в цій товщі його знайти неможливо.

Подивимося на рибу ще більше.

Скриншот с экрана эхолота Lowrance HDS-9 Gen3 - Стая крупного сазана
Скріншот з HDS-9 Gen3

Зграя великого сазана. Риб навіть можна порахувати по головах. Їх тут близько 30.

А так сазан виглядає на нижньому сканері та сонарі.

Скриншот с экрана эхолота - так сазан выглядит на нижнем сканере и сонаре

Через підняту сазанами хмари каламуті на сонарі все злилося, як я не намагався «крутити» налаштування. На DSI їх видно чітко.

Ще один приклад, на якому можна порівняти розмір.

Скриншот с экрана эхолота Lowrance HDS-9 Gen3
Скріншот з HDS-9 Gen3

Невелика зграя сазана. Поруч невелика зграя невеликого ляща або, менш імовірно, судака.
Ще більше? У Волзі більший за сазан може бути тільки сом або осетр, якщо він ще залишився. Яка риба на наступних скріншотах я не можу сказати. Але це «хлопці» з «вищої ліги» жителів Волги.

Скриншот с экрана эхолота Lowrance HDS-9 Gen2 Touch
Скриншот з HDS-9 Gen2 Touch

Вражає! Сазани на їхньому тлі дрібні рибки. Розмір одного просто вражає уяву. Таке ми бачили лише один раз. Вдалося пройти повз них двічі та зафіксувати на бічному сканері. Спроба пройти нижнім сканером та сонаром провалилася. Зграя пішла.

Хто це? Швидше за все, ми застали зграю сомів. Я вже стикався з мігруючим сомом, якого зустрів одного разу з лящем. Ще один скріншот цих гігантів.

Скриншот с экрана эхолота Lowrance HDS-9 Gen2 Touch

Тепер ви вже зрозуміли принцип і ми можемо перейти до пошуку судака. Для новачка це складне завдання навіть на 9-дюймовому екрані. Звісно, якщо судак буде понад 5 кг, буде простіше. Найчастіше, все-таки, ми полюємо на меншого судака. Судак любить тверде дно і часто практично зливається з ним.

Показати добрий явний приклад складно. Справа ще в тому, що чіткість скріншота значно поступається чіткості зображення на самому апараті. Робиш скріншоти з екрану, де все чудово «читається», а на комп'ютері виявляється ледве видно. На екрані апарата видно набагато краще.
Скриншот с HDS-9 Gen2 Touch. р. Кривуша близ г. Самара
Скріншот із HDS-9 Gen2 Touch. р. Кривуша поблизу м. Самара

Порівняйте ділянки дна праворуч і ліворуч від човна. Зліва однорідне дно. Там риби нема. Справа йде плавний підйом із глибини і по ньому кілька світлих ледь помітних рисочок. Є й кілька ледь помітних тіней. Це і є судак. Щоб переконатися у цьому, можна пройти нижнім сканером. Ще вище за звалищем – це вже рослини.

Дуже цікавий ефект помітив мій товариш. Він звернув увагу на дивні "хмарки" біля дна на екрані DSI. Начебто не дно і на зграю риб теж не схоже. «Хмари» виявилися дуже щільними хмарами каламуті, піднятими рибою, що годується. Це добре відомо підводним мисливцям.

Подивимося два скріншоти з Elite 5 HDI.

Скриншот с экрана эхолота Lowrance Elite 5 HDI

Тут видно кілька великих сазанів і невелику хмарку каламуті, підняту ними.

Скриншот с экрана эхолота Lowrance Elite 5 HDI

А на цьому скріншоті в складках рельєфу крім каламуті нічого не видно. Тільки праворуч із краю здається видно одного сазана. Вся ця балка набита сазанами, що поглинають дрейссену.

Можливо, такі хмари каламуті можуть залишати й інші риби. Поки що вдалося виявити цю закономірність тільки для сазана.

Висновок

Незважаючи на те, що технології StructureScan вже багато років, постійно з'являються нові методи її використання. Технологія розвивається, стаючи доступнішою покупцю. Нещодавно Lowrance анонсувала лінійку приладів Elite Ti за допомогою StructureScan. Апарати цієї лінійки значно дешевші за HDS Gen3. При цьому вони також оснащені сенсорними екранами. Elite-7 Ti може стати хітом.

Нікулін Сергій, рибалка-спортсмен, Самара
heon.spinningline.ru

Корзина  

товар (пустая)


Articles categories