Ехолот за мінімальні гроші, який показує все 2013-08-09

Эхолот Lowrance X52 Просто чисте піщане дно. Досить висока роздільна здатність екрану дає чисту і чітку картинку.

Найчастіше приблизно так формулюється завдання, коли знайомі просять порекомендувати тямущий ехолот. Простий, без наворотів, але добрий за мінімальні гроші. Що ж, якщо свої просять - треба радити справді найкращий варіант.

Без тіні сумніву я та мої товариші з риболовлі рекомендуємо перевірений Lowrance X52. Знаю кілька дуже авторитетних рибалок, які не проміняють свій Х52 на жодній іншій.

Що ж зробило таким популярним цей ехолот на тлі різноманіття подібної електроніки?

Насамперед рибалка цікавить здатність ехолота відображати рибу.Трохи практичних спостережень та роз'яснень. Відразу варто відзначити, що про пошук риби з човна під двигуном на глибині менше 3-4 метрів можна не мріяти.
Так як, по-перше, промінь захоплюючий рибу (в середньому до 60гд) має досить скромне захоплення, якщо 3 метри глибина то 3 метри ширина конуса променя. По друге риба просто розбігається з-під човна і природно не потрапляє в промінь.
Потім слід сказати, що ехолот не здатний визначити рибу, якщо вона коштує нижче 40 см від дна. Перевірено нами (Олексій Мірошниченко, Юрій Шеремет, Михайло Годун і я) абсолютно безпосередньо за допомогою відомого підводного мисливця Андрія Лагутіна.

На наше прохання він встановлював рибу під водою на різній висоті від дна. Із цього напрошується висновок, що половину донної риби ми просто не побачимо. Тому очевидний висновок – судака чи донну щуку не кажучи вже про сома, треба ловити, незважаючи на відсутність риби на екрані.

Юрий Орлов ищет рыбу по лункам с помощью эхолота Lowrance X52
Шукаємо рибу по лунках

У той же час видовий склад риб можна визначити досить достовірно. Справді, лящ зазвичай зображений короткою, але товстою дугою, тоді як судак - довшою і вузькою. Також достовірно перевірено встановленням названих особин риби під водою з подальшим скануванням різними ехолотами.
У моїй практиці лише кілька разів вдавалося побачити на екрані і зловити хижу рибу. Але знайти скупчення білої риби, а потім зловити "пастухів" неподалік - регулярно.


Часто буває, що й білої риби немає, але, знайшовши "правильний" рельєф дна, все-таки знаходимо і хижака. І найголовніше, за наявності невеликої практики дізнатися про корч або сітку під водою досить легко. І ця важлива властивість дозволяє нам належним чином відреагувати. Шляховик дасть воблеру спливти або додасть швидкості з підмотуванням шнура, якщо ловить на силікон. Джиговик ретельно обробить перспективну коряжку. Також із набуттям деякого досвіду досить легко визначати межу трав'яного покриву та чистого дна, що важливо для щукарів.


Цікаво чути захоплені відгуки про застосування ехолота від любителів лову сома на квок. Спочатку рибалка відчуває захоплення, коли на екрані з'являються приманка та грузило.
Але коли від дна піднімається дуга чи пляма і рибалка спостерігає його реакцію удари квока і бачить зближення з приманкою, серце починає прискорювати свій темп, а дихання збивається зі звичного ритму.
Питання про те, чи лякає ехолот рибу в цей момент ставати не актуальним, оскільки відмовитися від спостереження такої картини, нормальний сум'ятник вже не в змозі.

Переваги ехолота Lowrance X52

  • Дійсно працюючі технології, а не просто заявлені в описах як у конкурентів. Нема рації розглядати всі запатентовані технології. Просто варто сказати, що в Х52 вони все є і працюють, як і належить у справі. Зайвого майже немає. Але головне він відображає рибу, а не будь-що. Його відмінність - здатність, наскільки це можливо, розпізнати, що на дні: корч, водорості, горби, риба. Останніми роками праці компанії були спрямовані на поліпшення деталізації екрану та здатності тонко відображати щільність предмета відтінками сірого або різними кольорами в кольорових моделях.

Після розробки нового процесора Broadband Sounder-1, можна сказати, що вони видавили з класичного ехолота все можливе. І цього року було зроблено певний крок у майбутнє – назва йому структурний сканер. Найближчим часом я докладно до опишу, що це за диво.

 

  • Походное положение
    Похідне становище. Руки вільні, батарея в кишені, трансд'юсер у чоботі - значить все не так вже й погано на сьогоднішній день.
    Досить висока потужність – 1500 ват. Особливо важлива характеристика морської риболовлі. Заявлена максимальна глибина - 244 м. Для річкових умов дана якість теж стане в нагоді. Ця характеристика важлива, коли доводиться шукати рибу максимально можливої швидкості. Справа в тому, що при збільшенні швидкості човна в якийсь момент ехолот перестає помічати рибу, і що більше потужність, то цей момент настає пізніше. Коли саме? Потрібно визначати дослідним шляхом збільшуючи та зменшуючи швидкість та спостерігаючи за появою та зникненням риби. Зрозуміло, коли вона є. Багато, звичайно, залежить від правильності установки датчика та щільності риби.
    І звичайно від потужності залежить контакт із дном на швидкості. Мій товариш, перетинаючи на повному ходу свого човна Канівське водосховище, випадково звернув увагу на стрибки глибини з 5 на 8 метрів і знову на 4,5. Повернувшись, він виявив невелику ямку 8-9 метрів на тлі великого плато 4-5 метрів, у результаті там був спійманий сом – його особистий рекорд.

 

  • За високої потужності мінімальне енергоспоживання. Дуже корисна властивість для зимової риболовлі. На день риболовлі, як правило, вистачає всього півтораамперної батареї розміром з пачку цигарок. У той час, як старші моделі, а тим більше з кольоровим екраном, вимагають 4-6 ампер.

 

  • Знову ж таки для холодного часу - збільшений розмір клавіші керування. Що істотно підвищує зручність керування в рукавичках.

 

  • Швидке увімкнення/вимкнення. Близько 2 сек. Також важлива властивість для зимової риболовлі, де важливо заощаджувати батарею. Тривале завантаження - включення та вимкнення старших моделей буде не дуже доречним, коли в цей час вже чи ще можна ловити. Як не крути, елементи змагання присутні навіть на звичайній рибалці. Для лову у схилу і джигу дана якість теж знадобиться, тому що вважається, що деякі види риб насторожено ставляться до випромінювача (датчика), що б'є по голові. І рекомендується вимикати ехолот, якщо він не потрібний.

 

  • Оптимальний розмір дисплея. Вже досить великий для спокійного аналізу картинки, що з'являється. Але не надто великий, щоб вимагати для себе громіздкого та відносно важкого корпусу. Звичайно, чим більше екран, тим краще. Але його розміри тягнуть за собою збільшення габаритів корпусу та енергоспоживання, отже вимагають більшої батареї. У результаті втрачається мобільність і мала вага комплекту, що дуже важливо для лову з льоду. Так як для зимової риболовлі найзручніше повісити на стрічці монітор на шию, а батарею покласти в кишеню. Навіть вихід із корпусу проводів вдало продуманий. Підключені до роз'єму дроти зорієнтовані вниз, а не стирчать перпендикулярно з корпусу, збільшуючи його габарити як більшість ехолотів.

 

  • Висока швидкість прокручування екрана. Вважається, що швидкість просування картинки на екрані має бути узгоджена зі швидкістю руху човна. Тобто якщо човен йде швидко, то і картинка повинна прокручуватися швидко і навпаки. Не знаю, чому, але багато дорогих ехолотів досить повільно прокручують картинку, чого не скажеш про Х52. І виходить, що ти підлаштовуєш швидкість човна під ехолот, а не ехолот під швидкість човна.

 

  • Біле підсвічування екрану. Саме біле, а не жовте підсвічування виявилося найбільш контрастним і добре сприймається при будь-якому освітленні особливо взимку. І знову за рахунок гарної видимості можна зменшити підсвічування, тим самим заощаджуючи легку батарею.

 

  • зимний набор - Эхолот Lowrance X52, сумкаМінімальна вага комплекту. Крім критично важливої властивості для зимових рибалок ця якість стане в нагоді для десантних рибалок на маленькому надувному човні. Коли має бути піший марш-кидок від дороги до води, зайвий кілограм - це аргумент.

 

  • Професійне виконання. Не треба бути фахівцем з морської електроніки, щоб з першого поверхового огляду ехолота зробити такий висновок. Провід у потужній товстій ізоляції. Скільки разів я пригадую, як це рятувало дроти мого ехолота. То ящик із снастями хтось на нього поставить (найчастіше сам), то стільцем защемлю. Все одно акуратно не виходить - риболовля таки не балет. Були випадки, що з трансу зривало струбцину кріплення з датчиком і вона разом з усім дротом утримувалася на швидкості тільки на міцності дроту і за рахунок того, що потужний роз'єм для надійності притискається до гайкою корпусу, виключаючи будь-які несподіванки. Застосовуються якісні матеріали та у виконанні корпусу. Мій улюблений Lowrance 125Х зазнавав роботи в мороз і по літньому пеклу багато років. Єдине, що він не витримав, так це стрибка напруги в мережі. Прийшло це лихо чи то від генератора, чи то від стартового акумулятора, від якого був запитаний ехолот. Тому рекомендую по можливості подати живлення від окремого (споживчого) акумулятора.

 

  • Доступна ціна.

 

  • Відображення глибини на швидкості. Lowrance Х52 славиться здатністю тримати контакт із дном на швидкостях до 70 км/год. Про що конкуренти можуть лише мріяти. За інших рівних, перевершує інші фірми майже вдвічі. Вочевидь при правильному розташуванні датчика.

 

  • Ім'я компанії. Знання того, що потрібно рибалці, а не як добре продавати свій товар. Батько та сини Лоуранси, у душі фанатичні дайвери, є винахідниками ехолота як такого. Саме вони у 1957 році винайшли та зробили перший у світі ехолот. І надалі подарували нам переважну більшість технологічних рішень, що застосовуються у сучасних рибальських ехолотах.

 

Чесно кажучи, решта компаній, як мені здається, просто копіюють "лоурансівські" технологічні винаходи. Винятком є лише остання розробка нового структурного сканера, де Лоуранс доопрацювали ідею конкурента та створили свій черговий електронний шедевр, тим самим вкотре здивувавши світ і помстившись за багаторічний плагіат.Тепер картина під водою стала максимально правдоподібною. Але про це розповім у наступній статті, коли повністю протестую цю річ. Поки що скажу, що це вже називається не сонар (ехолот) а сканер. Результат вийшов приголомшливий.

Загалом за останні два роки компанія Lowrance представила громадськості три нові розробки. Безпечний радар високої роздільної здатності, новий процесор "Бродбенд-1" для покращення сигналу класичних ехолотів та згаданий структурний сканер у якому застосована технологія, яка, як на мене, через деякий час витіснить класичну ехолокацію.Такими досягненнями навряд чи може хтось похвалитися зі світу морської електроніки. Фірма не рясніє кольоровою, ламурною рекламою. Просто всі майстри знають, що вибір можливий тільки в модельному ряду Лоуранса. І якщо придивитися, то на катерах професійних рибалок Америки та західної Європи у 90% випадків можна побачити ехолот Lowrance.Скромний дизайн та відсутність барвистої, нав'язливо-примітивної реклами – ознаки впевненості, скромності та правди лідера. Хто не здатний оцінити все це і вибрати справді якісну електроніку – так тому й треба!

 

Автор: Юрій Орлов
Фото автора

Корзина  

товар (пустая)


Articles categories